SAFE får mange henvendelser om mangelfull tilrettelegging på arbeidsplassen. Jens Kanden gir råd om hvordan arbeidsgivere kan tilrettelegge for nevromangfold.
Jens Kanden er konsulentsjef for nevroinkludering i selskapet Unicus, og er kjent for sin kompetanse innenfor nevroinkludering. Nevromangfold refererer til variasjoner i menneskers hjerner og måten de bearbeider informasjon på – alt fra autisme til ADHD og andre nevrologiske forskjeller. Han mener at tilrettelegging for nevromangfold krever at arbeidsgiver planlegger rundt individuelle behov.
– Mennesker med nevrologiske variasjoner, som autister og personer med ADHD, kan være sensorisk sensitive. Men dette gjelder også mange andre, noe vi ser i diskusjonene rundt åpne kontorlandskap og støyproblemer, forklarer han.
Han oppfordrer arbeidsgivere til å skape et inkluderende miljø ved å tilpasse lys, støy og muligheter for skjerming fra distraksjoner. Enkle tiltak som kan gjøre en stor forskjell, inkluderer:
- Velværerom for pauser
- Fokusrom og stillerom
- Sitte-stå-skrivebord
- Justerbar belysning og temperaturkontroll
- Tekst-til-tale-programvare for de som trenger det
Kanden understreker også at fleksibilitet er nøkkelen. Arbeidsgivere bør gjøre disse alternativene tilgjengelige og la de ansatte selv bestemme hva de trenger.
– Alle har ulike behov. Start med en personlig samtale for å forstå hva som fungerer best for den enkelte. En enkel åpningslinje i en slik samtale kan være: «Hvordan har du det? Er det noe i arbeidssituasjonen du savner eller føler kunne vært forbedret?»
Med slike tilpasninger og gode samtaler, kan arbeidsgivere bidra til å skape en mer inkluderende arbeidsplass, der alle ansatte får muligheten til å både trives og yte sitt beste. SAFE prøver å bidra til å finne gode løsninger for den enkelte, i samarbeid med lokale klubber.