Enighet i meklingen på frontfagsoppgjøret etter 22 timer på overtid. Dette var en tvungen mekling mellom Fellesforbundet, Parat, SAFE og Norsk Industri.
– Partenes ansvar er å unngå streik hvis mulig. Med fokus på å mekle frem et resultat vi kunne godta, ble det godtatt å mekle på overtid, sier Trine Vikse, SAFEs jurist og representant i frontfaget.
I år er det hovedoppgjør og både økonomi og tekst var oppe til forhandling.
– Det ble enighet om å opprette et eget kompetansefond for industrien, hvor også regjeringen er med på laget. Noen endringer er også tilført på reisebestemmelsene, forklarer Vikse.
Det økonomiske resultatet ble som følger:
- Generelt tillegg: 7 kroner.
- Lavlønnsgrupper: 3,50 kroner.
- Offshoretillegg økes samlet sett med 11 kroner.
- De fleste andre satser reguleres med 7,5 prosent.
- I tillegg skal det også føres reelle lokale forhandlinger.
Selv om ingen kan vite hvordan prisveksten vil se ut i fremtiden, er den anslåtte prisveksten på 4,1 prosent.
– SAFE har dermed bidratt til en reallønnsvekst på 1,1 prosent når rammen utgjør 5,2 prosent. Dette var også kravet som var prioritert høyest i årets oppgjør. Videre ser vi at arbeidsgiver gir oss noe anerkjennelse for våre offshorekrav ved å øke offshoretillegget med 6,93 kroner i tillegg til normal satsen, sier Vikse.
– Dessverre fikk vi ikke forhandlet frem alle, nok engang ser vi at antall brukere av offshorebilaget ikke er mange nok til at dette får nok fokus i disse forhandlingene. Vi vil fortsette å utfordre denne situasjonen, understreker Vikse.